Javna ustanova

"Druga osnovna škola"

Gračanica

Bosna i Hercegovina

Direktor :


Sekretar:


Fax:


+387 35 708 333


+387 35 705 100


+387 35 705 100


Patriotske lige bb


75320 Gračanica


Bosna i Hercegovina


drugaosgracanica@bih.net.ba


www.druga-os.com.ba

Druga Osnovna škola/Aktuelnosti

© 2015-2016 Sva prava pridržana. JU Druga osnovna škola - Gračanica | Uslovi korišćenja | Pravila privatnosti | Developed by ADI

Ljudsko biće ne dostiže svoju punu visinu dok nije obrazovano.

Horas Man24.05.2015. | Kako pravilno učiti?
 

Prelistajte lekciju. Pogledajte naslov i podnaslove, upoznajte se sa temom koju obrađujete. Ovo će vam pomoći da stvorite sliku o čemu ćete učiti u narednim satima.

Pročitajte. Kada znate o čemu se radi u lekciji koju trebate naučiti, vratite se na početak i pažljivo je pročitajte. Čitajte je od početka do kraja, i što je još važnije jeste da obratite pažnju na detalje. Možete čitati naglas ako vam više odgovara.

Postavljajte sebi pitanja. Dok čitate, postavite sebi neko zanimljivo pitanje (npr. kako se nešto desilo i zašto, ko je doveo do toga, kako bi problem mogao da se riješi i slično). To će vam puno pomoći da razumijete gradivo, a samim tim da ga lakše naučite. Ako uspijete sami sebi da razjasnite uzroke neke pojave, neće vam biti teško da to objasnite drugima.

Podvlačite. Vjerovali ili ne, učenje je zabavno. Dok čitate lekciju, markerom, flourescentnim flomasterom ili hemijskom olovkom, podvlačite bitne stvari iz lekcije koju učite. Možete da zatamnite ili uokvirite bitne riječi u bitnoj rečenici, pošto je utvrđeno da ljudi lakše pamte informacije kada ih povezuju različitim bojama.

Preslišajte se. Kada mislite da ste gradivo dobro naučili, preslišajte se par puta. Ako je ne ponovite, zaboravićete lekciju brže nego što ste je naučili. I da, bitno je da SVOJIM RIJEČIMA ispričate lekciju i sami napravite zaključak. Biće mnogo bolje, ostavićete dobar utisak na nastavnike ili profesore. Svakako neće prihvatiti da sve pričate na pamet kao pjesmu. Nekim ljudima je lakše da, dok se preslišavaju šetaju po sobi ili to rade naglas, kako kome odgovara.


Savjeti

Da bi što bolje utvrdili svoje znanje, možete pitati prijatelja/prijateljicu da vas i oni preslišaju.


Upozorenja

Ponavljamo, ne učite na pamet. To se profesorima neće svidjeti ni malo.

12.04.2015. | Kako održati pažnju u školi?


Održati pažnju ponekad je veliko umijeće. Postoje načini kako si pomoći. Ne samo da ćeš bolje čuti, vidjeti ili razumjeti, već ćeš i od učiteljice čuti pohvale. Kako?


Na školskom stolu neka bude samo ono što ti je potrebno za određeni sat.


Sjedi blizu tabla i učiteljice.


Uključi se u aktivnost na satu, nemoj samo sjediti nego diži ruku i pitaj ako ti nešto nije jasno, ali vodi računa o razrednim pravilima.


Ako sjediš pokraj nekog ko te ometa, zamoli da se premjestiš.


Kao podsjetnik za pažnju, načini nekakav znak (privjesak ili narukvicu) koji ćeš dodirnuti kada počneš sanjariti.


Ne nosi u školu igračke ili igrice koje će odvlačiti tvoju pažnju, ne samo pod odmorom već i tokom sata.


Ako nešto ne razumiješ odmah pitaj učiteljicu, nastavnika ili prijatelja.