Javna ustanova

"Druga osnovna škola"

Gračanica

Bosna i Hercegovina

Direktor :


Sekretar:


Fax:


+387 35 708 333


+387 35 705 100


+387 35 705 100


Patriotske lige bb


75320 Gračanica


Bosna i Hercegovina


drugaosgracanica@bih.net.ba


www.druga-os.com.ba

Druga Osnovna škola/Aktuelnosti

© 2015-2016 Sva prava pridržana. JU Druga osnovna škola - Gračanica | Uslovi korišćenja | Pravila privatnosti | Developed by ADI


07.06.2015. | 54. Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih BiH
 

Nakon što je grad Tuzla, bila domaćin manifestacija učenika osnovnih škola "Dječiji sajam" od 8-10. maja 2015. godine, u Tuzli je u periodu od 22-24. maja 2015. godine, održano 54. Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih Bosne i Hercegovine.


Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva, predstavlja najmasovnije takmičenje učenika osnovnih škola Bosne i Hercegovine u oblasti znanja i vještina iz nastavnih predmeta Tehnička kultura i Informatika. Tuzla je u dugogodišnjoj tradiciji, priliku za domaćinstvo državnoj smotri imala daleke 1962. i 1976. godine.


Organizatori smotre bili su: Udruženje za naučno-tehnički odgoj mladih u Bosni i Hercegovini, suorganizator Udruženje za naučno-tehnički odgoj mladih u Tuzlanskom kantonu, pokrovitelj Služba za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatonosti Grada Tuzla; MONKS TK, odnosno Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona, Tuzla.


Domaćini takmičenja 23. 5. 2015. godine bili su:


1. JU OŠ "Mejdan" Tuzla; Sportsko-tehničke discipline: aviomodeli (jedrilice, RC i sobni modeli), rakete, raketoplani, zmajevi, baloni i radioorjentacija;


2. JU OŠ "Pazar" Tuzla; Sportsko-tehničke discipline automodeli (takmičarski i RC modeli); brodomodeli (takmičarski i RC);


3. JU Gimnazija "Ismet Mujezinović";


4. JU Srednja Mašinska škola Tuzla;


Tematske izložbe: umjetnička fotografija, arhitektura i graditeljstvo, agrotehnika, radovi iz nastave, radovi Klubova mladih tehničara, elektronika i telekomunikacije; energetika i elektrotehnika; izložbeni automodeli brodomodeli, aviomodeli, inovacije, reutilizacija, tehnika u zaštiti okoliša i radovi pedagoga tehničke kulture.


Ekipne discipline: praktičan rad na licu mjesta, testiranje znanja iz nastave tehničke kulture i opštetehničkih znanja.


Demonstracijske discipline; primjena računara u tehnici, automatika i robotika, utrka samohodnih i robota navođenih računarom.


U Tuzli je boravilo oko 400 takmičara iz preko 100 osnovnih škola BiH, koji se se takmičiti iz 58 takmičarskih disciplina, a njih je predvodilo oko 200 nastavnika/profesora tehničkoga odgoja i/ili informatike.


„Druga osnovna škola“ Gračanica je također učestvovala na smotri naučno-tehničkog stvaralaštva mladih Bosne i Hercegovine  i naši učenici su ostvarili zapažen uspjeh.


1. Muharem Piskić - ZLATNI TOČAK TEHNIKE, u disciplini Roboti vođeni računarom

2. Asja Hadžić 5. mjesto autonomni roboti

3. Amina Grbić 5. mjesto automatika i robotika  i 11. mjesto inovacije

4. Asja Hadžić i Bakir Džambo 7. mjesto radovi iz nastave 6. razreda

Zahvaljujemo se domaćinima i organizatorima, a svim učenicima, takmičarima, kao i njihovim nastavnicima, čestitamo na ostvarenom uspjehu!